Det er som sagt din brancheforening, der udsteder dit RAB-bevis. Derfor skal du før eller siden sørge for at melde dig ind i en brancheforening, som kan godkende din uddannelse.
RAB-ordningen er beskrevet i RAB-loven: ”Lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere,” som den hedder.
Det er på baggrund af denne lov – og den tilhørende RAB-bekendtgørelse – at Styrelsen for Patientsikkerhed godkender brancheforeninger til at kunne registrere deres medlemmer. For at kunne gøre det skal foreningerne leve op til en række forskellige betingelser. Blandt andet skal foreningen have fungeret i 2 år, og den skal have mindst 20 medlemmer, som lever op til RAB-kravene.
Herudover skal foreningen have et regelsæt for god klinisk praksis, der bl.a. indebærer, at du som medlem har tavshedspligt om dine klienter, at du ikke må fraråde lægeordineret behandling og ikke mindst, at du skal vedligeholde og opdatere din faglige viden.
Den kliniske praksis stiller også krav om, at du skal føre optegnelser over dine behandlinger – altså, hvad der svarer til at føre journal.
Foreningen skal desuden have et klageorgan, som bl.a. medlemmernes klienter kan klage til, hvis de er utilfredse med den behandling, de har fået.
Disse krav giver tryghed for både dig og dine klienter.
Her kan du se en liste over de brancheforeninger, som Styrelsen for Patientsikkerhed har godkendt til at RAB-registrere sine medlemmer.
Dit uddannelsessted burde som tidligere nævnt kunne guide dig til at finde den rigtige brancheforening.
Det kan du bruge din brancheforening til
I forhold til RAB-registrering kan du naturligvis vente med at melde dig ind i din brancheforening, til du er færdiguddannet. Men der kan ofte være fordele ved at blive medlem, allerede mens, du er studerende.
Måske tilbyder foreningen en mentorordning eller tilsvarende. Du kan sandsynligvis også få en behandleransvarsforsikring og en erhvervsforsikring til en rimelig pris. Eller være med i en fælles ordning for KODA-afgift (hvis du har musik i klinikken). Og flere andre fordele, alt efter hvilken forening, du melder dig ind i.
Desuden kan det være godt at kende og blive en del af dit faglige netværk allerede, inden du er færdiguddannet.
Mange brancheforeninger tilbyder derfor også, at studerende kan være medlemmer til en meget rimelig pris.